Arris proeft: Barbera d’Alba Superiore

Over de jaren heb ik vele wijnen mogen proeven. Van waardeloze containerbocht tot absolute wereldklasse, in de meest troosteloze bistro’s, maar ook in waanzinnige restaurants van topniveau.

Dus ben ik verwend en stel ik behoorlijk hoge eisen aan een wijn. Zowel voor mezelf persoonlijk, als voor Instawine! En dus is het selecteren van wijnen, wanneer een importeur of producent weer ons een lading wijn toestuurt, vaak meer hard werken dan hard genieten. Na het blind proeven van de wijnen, komt de slotanalyse. Sommige wijnen hebben een prima etiket, werden gemaakt in een dito jaar, maar weten qua smaak niet te overtuigen. Andere wijnen smaken blind prima, maar doen qua styling eerder denken aan een afstudeerproject grafisch ontwerpen! Allemaal details waar we op letten en die belangrijk zijn in de selectie. Want uiteraard is smaak leidend, maar het oog wil ook wat!

Gelukkig word ik ook verrast door wijnen die mij op alle vlakken weten te overtuigen. Zo ook de 2016 Barbera d’Alba Superiore van Cascina Ghercina.

Eerste gedachtes bij het blindproeven: de wijn komt mooi los na enige tijd in karaf, en laat meteen meerdere kanten van zichzelf zien. Enerzijds rijp bosfruit en pruimen, anderzijds het robuuste van koffie of chocolade. Daarnaast ook iets van wol. De combinatie van de laagjes doet me al snel een kant op denken: Italië 2016. De wijn kent een goede balans, en is een beetje dikker in de mond.

De afdronk is lekker lang en heeft vijgenconfit, laurier en café noir in zich. De tannine ’s zijn mooi in balans met het fruit en geven de wijn net dat scherpe randje waar ik van hou.

Zodra ik de fles zie ben ik nog blijer. Een Barbera! Een van de minder gewaardeerde Italiaanse klassiekers, maar daardoor (vaak) wel betaalbaar. Zo ook in dit geval.  En inderdaad uit dat waanzinnige Italiaanse wijnjaar: 2016! Dus niet alleen nu goed op dronk, maar ook nog een aantal jaar weg te leggen.

Niet vaak maak ik zo snel een beslissing. Terwijl mijn vrouw en ik de glazen nog eens vullen, app ik Marije: ik heb een nieuwe topper gevonden!

Cheers,

Arris

Oudere posts
Recente posts
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben jij ouder dan 18?

Door op JA te klikken geef je aan dat jij ouder bent dan 18 jaar.

JA

Zoeken

Main menu

Winkelwagen

Jouw winkelwagen is leeg
Verder winkelen