Het is lente....

En ik moet toegeven dat ik er ook wel aan toe was. Het voorjaarszonnetje doet al behoorlijk zijn best en bereid ons hopelijk voor op een even zo fijne zomer. In deze rare tijden heb ik veel meer tijd voor mijn gezin en vrienden dan normaal gesproken. Daar waar iedereen elkaar op vrijdagmiddag opzoekt om te proosten op het weekend, ben ik dan aan het rennen om het restaurant spik en span te krijgen voor de avond. En dat gezellige feestje op zaterdagavond mis ik eigenlijk ook altijd, omdat mijn job er op zaterdagavond vaak pas rond 02.00 uur opzit! Dus baal ik als een stekker dat ik nu veel tijd heb, maar deze alleen online kan delen. Natuurlijk mis ook ik de interactie van het normale dagelijks leven, maar aangezien mijn dochter met zwakke longen geboren is blijven we strikt binnen. Het enige wat me naar buiten trekt is dus dat zonnetje en dan komt ook de verleiding naar een lekker glas!

Voor mij als wijnfreak is hert voorjaar echt een tussenperiode. In de winter doe ik mezelf graag te goed aan mooie, rijke wijnen die passen bij boerse, winterse kost. Bij witte wijn val ik al snel voor een mooie rijpe Bourgogne, hoewel ik ook een groot fan ben van witte Rhone wijnen.  De zuren van een wijn mogen van mij dan wat minder dominant zijn en het liefst heeft de wijn een rond karakter doordat deze op eiken heeft gelegen. Voor rode wijnen geldt eigenlijk hetzelfde. Mooi rijp fruit, lekker stevig sap, kruidig en intens en een afdronk om weg te dromen bij de open haard. Al snel kom ik uit bij Valpolicella of een mooie Bolgheri, maar ook klassieke Bordeaux ben ik wel voor te porren. En als ik echt in de stemming ben trek ik een mooie oude Spanjaard open, mijn echte guilty pleasure.

Maar dan het voorjaar!

Daar waar zonnestralen en lichte briesjes zich nog af laten wisselen met stormen en nachtvorst, is ook mijn drinkgedrag zo veranderlijk als het weer. Zie ik s’ ochtends nog geen 50 meter uit mijn raam door de mist, vind ik mezelf s’ middags in de tuin met het snoeien van het groen. Op dat moment trek ik een fles frisse witte Portugees open  en droom ik van oesters en vongole, of zo’n heerlijke bouillabaisse aan de oude haven van Marseille.  Nadat de zon mijn tuin heeft verlaten is het meteen weer koud, en vlucht ik naar binnen voor een glas rood. Ik zoek niet zo’n tanninebom die me doet verlangen naar mijn bed, maar een wat lichtere, fruitigere wijn met wat meer zuurtjes. Beaujolais of een Pinot Noir uit de Loire ofzo. Of heb ik dan toch zin in rosé?

Want het voorjaar is voor mij hét seizoen van rosé. De perfecte combinatie van fruit, kruidigheid, zuurtjes en terroir. De ideale overgang van winter naar zomer. De lege pleinen maken plaats voor gevulde terrassen, de laarzen en broeken voor hakken en rokjes. Borrels worden niet alleen meer gehouden op vrijdagmiddag, maar ook gewoon op dinsdag rond een uur of 13.00 uur omdat de zon zo lekker schijnt. Er hangt een speciale geur in de stad, een bepaalt soort energie die niet te meten is. Het gevoel dat de wereld mooi is, en alles kan, neemt van mij de overhand. En Nederland is massaal samen buiten te vinden, nu het nog kan en de extreme zomerhitte ons nog niet massaal de airco in jaagt.

Hoe anders is het dit jaar. Nederland zit massaal binnen.  Dagelijks horen we nieuwe feiten, maar zonder enig idee voor de toekomst. De zon schijnt over lege straten en verlaten terrassen. Het binnen zitten doet me verlangen naar de winterdagen, het samenzijn met familie en vrienden en de stevige rode wijn. De zon daarentegen doet me verlangen naar de toekomst, geeft me hoop dat we hier uitkomen, en maakt me dorstig naar een lekker sappige zoetzure Riesling. Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik van alles moet vinden. Het zit er tussenin. Dus voor nu nog maar een glas rosé……

Oudere posts
Recente posts
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben jij ouder dan 18?

Door op JA te klikken geef je aan dat jij ouder bent dan 18 jaar.

JA

Zoeken

Main menu

Winkelwagen

Jouw winkelwagen is leeg
Verder winkelen