Conventionele, biologische, biodynamische en vegan wijnen: de verschillen

Vandaag de dag is er een breed scala aan wijnen verkrijgbaar, die op allerlei uiteenlopende wijze wordt gemaakt. En net als ons eten, zien we ook onze wijnen steeds liever duurzaam en met respect voor de natuur gemaakt. Daar waar er een jaar of tien geleden sporadisch om biologisch of biodynamische wijn gevraagd werd, is dit vandaag de dag niet meer weg te denken. Maar door verschillende regelgevingen én de vele verschillende keurmerken en certificaten die bestaan, zijn ze soms lastig te herkennen en te onderscheiden. Daarom hier een overzicht van de basisprincipes:

Conventionele wijnbouw

Bij deze vorm van wijnbouw mag er worden gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen om ziektes te voorkomen/beteugelen. Veelal gaat het om bedrijven die op grote schaal wijn produceren, en waar veel geautomatiseerd is. Dit wil niet zeggen dat er zo maar van alles met de wijn mag gebeuren en eraan mag worden toegevoegd! Met name in de Europese Unie is er strenge regelgeving mbt de stoffen die zijn toegelaten. Maar de producent zal vrijwel alles doen om zich te verzekeren van een volle oogst, en heeft hiervoor wellicht minder oog voor het land, de gewassen en de mensen die er werken.

Biologische wijnbouw

Er mogen geen chemische middelen ingezet worden. Denk hierbij aan middelen als kunstmest, onkruidverdelgers en insecticiden. Er wordt dus wel invloed uitgeoefend op ondergrond en gewas, maar de hulpmiddelen die gebruikt worden zijn natuurlijk.  Daarnaast zijn er regels opgesteld voor het gebruik van conserveringsmiddelen als sulfiet en sorbinezuur. Sulfiet mag maar beperkt gebruikt worden, terwijl sorbinezuur officieel verboden is. Het klaren van de wijn mag enkel met natuurlijke producten gedaan worden. Wel wordt er vaak  nog gebruik gemaakt van fabrieksgisten i.p.v. wilde gisten. Er wordt dus meer rekening gehouden met de natuurlijke cyclus in plaats van dat deze beïnvloed wordt. De biologische voorschriften voor wijnbouw uit de E.U. bestaan pas sinds 2012, maar er zijn genoeg wijngaarden die al decennia naar deze standaard werken. Sinds de voorschriften is het aantal bedrijven dat biologisch werkt echter wel enorm toegenomen.

 Het Europese biologische keurmerk:

 

Biodynamische wijnbouw

Biodynamische wijnbouw is in veel gevallen gelijk aan biologische wijnbouw. Er mogen geen chemische middelen gebruikt worden, en alle hulpmiddelen die worden ingezet zijn natuurlijk. Maar biodynamie is naast een manier van werken ook een manier van denken.  De term komt van het Griekse BIOS (leven) en DYNAMIS (energie). Men werkt dus in overeenstemming met de natuurlijke energie (zon, planeten, zuurstof en water) die zorgen voor het ontstaan en behoudt van leven. Er wordt intensief gekeken naar het vormen en begeleiden van de gewassen, volledig in balans met alle andere elementen van het leven. Hiervoor worden bepaalde natuurlijke preparaten gebruikt, maar de hoeveelheid en inzet ervan verschillen per wijngaard, afhankelijk van de andere natuurlijke elementen. Biodynamie bestaat sinds 1924 en kent diverse keurmerken. De bekendste hiervoor is Demeter, maar ook het Nederlandse EKO keurmerk wordt gebruikt.   

Vin Nature

Wijn zoals deze werd gemaakt toen wijn ontstond. Er wordt dus niks toegevoegd, en niks weggelaten. Dus ook zonder chemische middelen als kunstmest en pesticiden. In dit geval vergelijkbaar dus met biologische wijnbouw. Grote verschil is echter dat er minimale invloed wordt uitgeoefend op het resultaat. Daarnaast moet het plukken handmatig gebeuren, waardoor automatisch de slechte druiven uit de wijn worden gehouden. De vergisting komt op gang door wilde gisten, en niet door fabrieksgisten. Vervolgens mag er minimaal sulfiet gebruikt worden om bacteriën te doden en de wijn langer houdbaar te maken. Er wordt niet chemisch geklaard en er wordt minimaal gefilterd, waardoor de wijn nooit helemaal helder wordt. Vin Nature is een stroming die al lang bestaat, maar de laatste jaren een revival kent. Echter zijn wijnmakers het niet allemaal met elkaar eens. Sommigen vinden dat er helemaal geen sulfiet gebruikt mag worden (naast de sulfiet die natuurlijk al in wijn voorkomt) en er geen filtering plaats mag vinden. Er is geen keurmerk van Vin Nature, maar er is inmiddels een initiatief gestart door enkele wijnmakers om dit wel in te gaan voeren.

Vegan wijnen.

Wijn zonder enige dierlijke invloed. Dit betekent dat de wijn geklaard wordt met plantaardige middelen in plaats van dierlijke. Daarnaast worden er geen dieren ingezet in de wijngaard. Hoewel er genoeg biologische wijnen vegan zijn, is dit zeker niet altijd het geval! Er wordt veel dierlijk mest gebruikt en vaak wordt de wijn geklaard met een middel dat bestaat uit ei en/of melk, maar ook vislijm is een veel ingezet middel. Hoewel elk klaringsmiddel weer uit de wijn wordt verwijderd, heeft dit er dus wel ingezeten. Biodynamische wijnbouw is in principe niet vegan, omdat er dierlijke mest wordt ingezet. Het vegan keurmerk is in opkomst, maar wordt zeker nog niet door elke wijngaard gevoerd. Soms is een wijn dus wel degelijk vegan, zonder dat je dit weet. De volgende keurmerken kan je echter wel terugvinden op je fles.

Oudere posts
Recente posts
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben jij ouder dan 18?

Door op JA te klikken geef je aan dat jij ouder bent dan 18 jaar.

JA

Zoeken

Winkelwagen

Jouw winkelwagen is leeg
Verder winkelen